3, 2, 1... akční učitelia sú odštartovaní

Kampaň klímaTYzuj sa a jej časť Učiteľ v akcii sme v septembri odštartovali témou Schladí klímu klimatizácia? Téma výborne korešpondovala s počasím v septembri, kedy bolo počasie síce príjemné, ale nadmerne teplé. V prvých námetoch na aktivity sme priblížili  niektoré základné planetárne procesy, ktorými sú  prirodzená klíma, podnebie, počasie, kolobeh vody, význam a funkcia stromov v  zabezpečovaní klímy na planéte. 

Prišlo nám vyplnených 71 formulárov od 50 učiteľov materských, základných a stredných škôl a do aktivít sa tak zapojilo 1 461 žiakov. Vyžrebovali sme p. Katarínu Š. z Veľkej Idy, ktorá získava balíček metodických a propagačných materiálov. Srdečne gratulujeme.

Deti z materských škôl sa venovali téme ročných období. Preopakovali si ich následnosť za sebou, zásady správneho obliekania či rôzne prejavy počasia. Zahrali si pexeso a vyrobili modely stromov v rôznych ročných obdobiach. Najviac však zaujal pokus s odparovaním a kolobehom vody. Deti netrpezlivo čakali na prvé kvapky vyzrážané na vrchu pohára či mikroténového vrecka.

Žiaci 1. stupňa základných škôl spoznávali stromy ako dôležitého faktora pri zmierňovaní vplyvov zmeny klímy.  Zamerali sa na funkcie lesov a zahrali sa na lekárov stromov pri určovaní ich diagnózy a vypĺňaní zdravotnej karty stromu.

Druhostupniari sa parili pod dekami a zisťovali, ako sa cíti naša planéta, keď sa prehrieva v dôsledku zvýšenej produkcie skleníkových plynov. Naučili sa viac o význame prirodzeného skleníkového efektu a vyskúšali pokus s porovnaním teploty pod pohárom, zohriatym lampou, a mimo pohára.

Stredoškoláci spoznávali kolobeh uhlíka v prírode a naučili sa nové slovo sekvestrácia.

Ďakujeme všetkým učiteľom za vyplnené online formuláre, krásne fotografie z tried a škôl a cennú spätnú väzbu.

V októbrovej téme Antroposcéna sa budeme venovať tomu, ako človek postupne pretváral našu planétu a aký veľký je jeho vplyv na zmenu klímy.

Podobné články